Zarezerwuj termin
(najbliższy wolny: 19 Maj 2012, 06:00)
Jesteś w » Mellea » Strona główna forum » Porady » Odżywianie i dietetyka » suplementy diety : Odżywianie i dietetyka

suplementy diety

Jak odżywiać się prawidłowo? Skuteczne diety, porady na temat żywienia i sprawdzone suplementy

suplementy diety

Postprzez kama » 27 sie 2010, o 11:01

bierzecie jakieś suplementy czy raczej dbacie o to, żeby wszystkie składniki dostarczyć w diecie?
kama

Re: suplementy diety

Postprzez Ania » 28 sie 2010, o 17:12

Ja biorę suplementy tylko wtedy, jak widzę, że naprawdę mi czegoś brakuje, czyli np. jak włosy są słabsze albo jak się paznokcie rozdwajają. Na co dzień raczej lepiej unikać brania suplementów garściami :) A z suplementów na włosy mogę polecić Humavit i Belissę.
Ania

Postprzez Kinga » 29 sie 2010, o 13:16

dodatkowe witaminki biorę w sumie tylko po zimie :) a tak to na co dzień magnez+potas, bo piję dużo kawy. jak dla mnie zupełnie bez sensu jest kupowanie np tabletek z karotenem, żeby się lepiej opalać :roll: strata pieniędzy, a opalenizna i tak szybko zniknie.
Kinga

Postprzez ivy » 3 wrz 2010, o 09:35

Z suplementami trzeba uważać. To się wydaje, że to tylko witaminki, a można sobie zaszkodzić. Najczęściej podawany przykład to chyba tabletki z beta karotenem, które mają przyciemnić skórę. U osób palących i biorących taki suplement zwiększa się ryzyko raka płuc :!: Jeśli chodzi natomiast o suplementy odchudzające, to większość z nich działa niewiele lepiej niż placebo, czyli nie działa ;)

Tutaj wniosek z badań nt. właściwości odchudzających chitosanu:
There is some evidence that chitosan is more effective than placebo in the short-term treatment of overweight and obesity. However, many trials to date have been of poor quality and results have been variable. Results obtained from high quality trials indicate that the effect of chitosan on body weight is minimal and unlikely to be of clinical significance.

Ze strony http://www.ncbi.nlm.nih.gov
ivy

Powrót do Odżywianie i dietetyka